Иван Камачаров от 10 а клас на Национална олимпиада по английски език

Иван Камачаров от 10 а клас на Национална олимпиада по английски език
Иван Камачаров от 10 а клас беше представителят на СОУ "Васил Левски", гр. Троян на националната олимпиада по английски език.

Олимпиадата се проведе в събота, 12 март, от 10.00 часа в Националната Априловска гимназия в гр. Габрово.

До националния кръг достигнаха 114 ученици от цялата страна от 8 до 12 клас, разпределени в пет групи.

Иван беше единственият ученик от Троян, достигнал до националната изява.

Той е класиран и за финалното съревнование по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, което ще се проведе на 19 март в Благоевград.Предстои му участие и в националния кръг на състезанието по английски "Longman Competition 2016”.

Успехите на Иван са резултат както на упоритостта и амбициозността, с които той изучава тънкостите на езика, така и на професионализма на преподавателката му по английски език Тинка Бойнова.


  Напред към "Националната кулинарна купа!"

Напред към "Националната кулинарна купа!"
Две квоти за участие в състезанието за "Националната кулинарна купа" спечелиха ученици от професионалните паралелки от СОУ "Васил Левски" - Троян. Това са бъдещият сервитьор – сомелиер Светла Маринова от 11 клас и изучаващият готварство Станимир Гачевски от 12 клас.

Те заеха съответно 5-то и 6-то място на регионално състезание за професии "Албена 2016", което им осигури и квотите за националния кръг.

Надпреварата се проведе преди дни в крайморския град, в 5-звездния хотел "Фламинго Гранд".

Участниците бяха оценявани от висококвалифицирано жури, съставено от представители на браншовите професионални организации.

СОУ "Васил Левски" участва с 4-ма състезатели в категориите "Готвач", "Сервитьор-сомелиер", "Сладкар" и "Барман".

Освен двамата победители, които ще мерят сили с най-добрите за "Националната кулинарна купа!", добро представяне направи и сладкарят Десислава Бирова. Тя остана четвърта в своята категория. Само няколко точки разлика от класиралия се трети я лишиха от национална квота. Барманът Анна Пандурска беше много атрактивна, показа завидна техника и креативност и също се представи достойно.

"Подготовката за състезанието беше много тежка. Започнахме с организация и провеждане на благотворителния коктейл на Училищното настоятелство, последва Първото кулинарно областно състезание, на което бяхме домакини. Сега продължаваме с подготовката на двамата ученици, които спечелиха квоти за най-голямото кулинарно шоу на национално ниво" – сподели Иванка Църова, която заедно с Милена Мартинова, преподава професионалните предмети в СОУ "Васил Левски" – Троян.

Състезанието "Национална кулинарна купа" ще се проведе в края на месец април в Пловдив.


  Баскетболистите на СОУ "Васил Левски"- Троян с две убедителни победи

Баскетболистите на СОУ "Васил Левски"- Троян с две убедителни победи
Спортсменска игра и отлична стратегия - с това ще остане в спортните анали участието на баскетболистите на СОУ "Васил Левски" в Областното първенство тази година. Нашите постигнаха две убедителни победи в мачове във възрастови групи 8 – 10 клас и 5 – 7 клас, надигравайки своите съперници от Ловеч.Срещите се състояха в спортна зала "Чавдар" в Троян на 14-ти и 15-ти март пред много публика.За училищния сайт капитанът на отбора на СОУ "Васил Левски" Цветомир Яков сподели: "За мен баскетболът е страст, начин на живот, любов! Изисква се много упоритост, труд и постоянство. Залата е моят втори дом.""Нито една победа не е лесна! - допълни съотборникът му с № 11 Цветомир Моновски - Денят ми започва сутрин рано, преди изгрев и свършва след залез. Тренировките са доста изтощителни, а аз държа успехът ми в училище да е висок, така че доста трудно се справям на моменти, но въпреки това успявам."Треньор на баскетболния тим на СОУ "Васил Левски" е преподавателят по физическо възпитание и спорт Николай Скубарев.С двете победи на Областното нашите баскетболисти си осигуриха участие в Зоналното първенство. То ще се проведе на 24-ти април в Плевен.