Фантазиите на едно художествено ателие

05.07.2017 г., 12:12
Фантазиите на едно художествено ателие

Всеки понеделник приятелите на изящното изкуство се събират при г-жа Ели Мичева – в нейното Арт-ателие "Фантазия" - преситени от екрани и клавиши, учениците работят с ръцете и душата си.

Трудно можем да изброим всички експерименти на Ателието с различни материали и техники в изобразителното и приложното изкуство: работа с хартия, с тепана вълна, текстил, стъкло. Особено интересна беше работата с приложен текстил и хартия: изработване на украшения и кукли, декупажна техника, рисуване върху текстил. Непознати емоции донесе рисуването върху стъклени изделия.

Любовта към красивото и интересът към "тези преди нас" се подхранваше и от многобройни посещения на художествени галерии и музеи: Арт-галерия Троян, Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (Троян), Традиционния троянски панаир на художествените занаяти. По време на незабравима екскурзия се докоснахме до магията на стария Пловдив: бяхме в Художествената галерия, Арт-комплекса "Капана", Стария град, Археологическия комплекс. Незабравимо беше посещението в ателието на "съвсем истински художник".

Готовите творби и изделия често бяха част от благородни каузи: сами или с родители учениците се включваха в благотворителните базари по случай Великден и Коледа.

Възпитаниците на ателието изпращаха творбите си в различни конкурси, състезания и изложби, а най-знаковите изяви бяха:

- Изложба на детски рисунки по случай патронния празник на училището (открита на 13.02.2017г.).

- Участие на ателието в хепънинг с рисуване на открито по случай Деня на Европа (09.05.2017 г.).

- Самостоятелна изложба на осмокласника Симеон Бояджиев в градския Информационно-културен център (12.06.2017 г.).

През тази учебна година Арт-ателие "ФАНТАЗИЯ" се превърна в желано и весело място за учениците с интереси към изкуствата. Тук те не само овладяха нови техники, но и намериха приятели, тъй като групата е от различни възрасти (от 5 до 11 клас). Приятно беше да работят съвместно и с родителите си при изявите в благотворителните базари и първата изложба на участник от ателието.

За учениците беше много, много интересно и всички искаха да продължат занятията си и през лятото.

Творческите личности нямат ваканция!

Арт-ателие "Фантазия" се финансира по проект "Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І", на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014–2020.

 

В старопрестолно Търново – без МОЛ!!
 

Изключително участие в конкурса за поезия "Никола Вапцаров"
 

Поредно участие в Международния екофорум "Сребърна"