За нашите млади кулинари

05.07.2017 г., 07:00
За нашите млади кулинари

С нетърпение чакат учениците срещите с кулинарното изкуство – това са уроците на г-жа Милена Мартинова в двете групи "Млад кулинар".

В групите се включиха ученици от 8 и 9 клас, които усвоиха основни умения за работа в кухнята, съчетавайки теоретичните с много практически умения. Заниманията са по 4 часа седмично след часовете, което позволи да се покорят и върховете в модерната кулинария.

За младите кулинари бе интересно всичко: китайската, японската и нашата национална кухня. Специално място в заниманията заемаше българската обредна храна: за Никулден Николай приготви никулденски шаран; за Коледа подготвихме разнообразни коледни ястия.

Предизвикателство беше месенето – научихме се да месим маяно, маслено и медено тесто и да приготвяме изделия от тях.

Младите майстори показаха своите умения в няколко публични прояви. Организирахме и подготвихме благотворителни коледни базари в помощ на Ивайло и Момчил. С помощта на родителите организирахме забавна отборна игра-състезание "С мама готвим най-добре" – отборна игра-състезание с деца и родители.

И, най-впечатляващата ни изява: заключителен коктейл с участниците в групите и техните родители в ресторант "България" – така всички видяха какво сме научили.

Интересът към групите "Млад кулинар" беше огромен. По време на заниманията идваха и "гости" от други класове 9 и 10 "а", "б", "в", а шестокласниците, бъдещи седмокласници горещо се надяват, че през новата учебна година ще се включат в такива групи.

Групите "Млад кулинар" се финансират по проект "Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС) – фаза І", на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014–2020.

 

В старопрестолно Търново – без МОЛ!!
 

Изключително участие в конкурса за поезия "Никола Вапцаров"
 

Поредно участие в Международния екофорум "Сребърна"